Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now. (888) 456-2790 (121) 255-53333 example@domain.com

Σπήλαιο Ολύμπων

Στη Νότια Χίο και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα των Μαστιχοχωρίων, όπου περιλαμβάνονται τα χωριά Πυργί, Μεστά, Ολύμποι και Αρμόλια.

Λίγα λόγια

Βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται για σπηλαιοβάραθρο με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα. Αν και μικρό σε διαστάσεις, το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα της Ελλάδας.

Εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1972 από κλιμάκιο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Οι εργασίες αξιοποίησης του σπηλαίου ολοκληρώθηκαν το 2002 και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Το σπήλαιο ανήκει στον τύπο του σπηλαιοβαράθρου και αναπτύσσεται σε μέγιστο βάθος πενήντα δύο (52) μέτρων, ενώ καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια (σε κάτοψη) εννιακοσίων σαράντα τετραγωνικών μέτρων (940μ2). Αποτελείται από ένα εκτεταμένο κύριο θάλαμο διαστάσεων 30×30μ. περίπου, ο οποίος προεκτείνεται προς τα βορειοανατολικά σε ένα επιμήκη διάδρομο. Περιμετρικά του κυρίως θαλάμου δημιουργούνται εσοχές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις διαμορφώνουν άλλους μικρότερους θαλάμους.

Αμέσως μετά την είσοδό τους, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία πανοραμική άποψη της καταστόλιστης αίθουσας, καθώς και το σπάνιο φυσικό φαινόμενο της «κολώνας φωτός», μιας τεράστιας αχτίδας, που εισέρχεται στο σπήλαιο από την φυσική οπή στην οροφή του, και κινείται διαγράφοντας κύκλο στα τοιχώματά του, ακολουθώντας την πορεία του ήλιου. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα στους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του κυρίως θαλάμου ακολουθώντας τη διευθετημένη διαδρομή. Χιλιάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων χρωμάτων, συμπλέγματα από κολώνες ύψους πολλών μέτρων, ρεόλιθοι, εκκεντρίτες (ιδιόμορφα σταλακτιτικά συμπλεγμάτα που η δημιουργία τους αντιβαίνει τους νόμους της βαρύτητας, αφού δεν αναπτύσσονται κατά την κατακόρυφη διεύθυνση), συνθέτουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

 

GALLERY

Έχουν πει για εμάς...

Giorgio Ioannou
Giorgio Ioannou
Read More
Πολύ ωραίο και διαφορετικό σπήλαιο από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Το σπήλαιο εκτείνεται όλο προς τα κάτω μέσα στην γη. Έχει βάθος παρά μήκος. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ και η ξενάγηση διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά. Ο ξεναγός μας ήταν υπέροχος και πάρα πολύ ενημερωμένος, έτοιμος να λύσει κάθε απορία μας. Στο χορό επίσης θα βρείτε άνετο πάρκινγκ να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και ένα αναψυκτήριο να απολαύσετε έναν καφέ.
Panagiotis Dimitrakopoulos
Panagiotis Dimitrakopoulos
Read More
Ο επισκέπτης, αλλά και ο μόνιμος κάτοικος της Χίου, πρέπει να το δει οπωσδήποτε! Μοναδική εμπειρία. Εξαιρετικοί και οι δύο ξεναγοί. Η είσοδος κοστίζει μόλις 5 ευρώ. Το σπήλαιο λόγω της φυσικής επαφής του με το εξωτερικό περιβάλλον (ρεύματα αέρα) έχει μοναδικούς σταλακτίτες οι οποίοι αναπτύσσονται και πέραν την κατακόρυφης διεύθυνσης! Διαθέτει χώρο για να πιει κάνεις και τον καφέ του.
Maria K
Maria K
Read More
Στις διακοπές μας στη Χίο επισκεφτήκαμε το σπήλαιο Ολύμπων και εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το έργο της φύσης όσο και απ'την δουλειά όλων εκείνων ( επιστημόνων & εργατών) που κατάφεραν να αναδείξουν και να κάνουν προσβάσιμο αυτό το δημιούργημα της φύσης. Επισης θέλουμε να αναφέρουμε την εγκάρδια υποδοχή και την λεπτομερή ξενάγηση της Ανθής (υπαλλήλου του χώρου). Αξίζουν σε όλους όσους πρόσφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
Dora Alikaki
Dora Alikaki
Read More
Είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει κανείς υπέροχο σπήλαιο συγχαρητήρια στα παιδιά που εργάζονται εκεί για την ευγένεια την εξυπηρέτηση και την αγάπη για το νησί τους.
Previous
Next
Need a successful project?

Lets Work Together

Estimate Project
  • right image
  • Left Image